tilbake
Markedsinformasjon Nyheter

Kvinnene som kjemper mot koronaviruset

Helt i starten av koronapandemien omstilte et distribusjonsselskap med base i Nord-Spania seg etter de nye markedskravene: i 2020 henvendte Pharmediq seg til DACHSER for å få hjelp til å transportere mer enn 100 millioner munnbind og annet verneutstyr til destinasjoner i Spania og andre europeiske land.

Personlig verneutstyr i kampen mot pandemien

Da koronapandemien festet grepet våren 2020, reagerte Sofía Nogueira Sánchez og teamet hennes umiddelbart ved å bestille munnbind til en verdi av flere millioner euro fra utlandet. Varene var betalt og transporten organisert, men så stoppet myndighetene eksporten av alle pandemirelaterte varer. Sofía Nogueira Sánchez kastet seg inn i forhandlinger som førte henne helt til det spanske utenriksdepartementet. Etter seks uker med tøffe samtaler kom forsendelsene frem til destinasjonene i Spania.

«For oss er det rett og slett ikke noe alternativ å gi opp», sier Sofía Nogueira Sánchez. I 2009 slo bedriftsøkonomen seg sammen med farmasøyten Patricia Antón Saavedra, og la grunnlaget for selskapet. Begge kvinnene hadde allerede erfaring med å jobbe for internasjonale selskaper, noe de hadde opplevd som ekstremt frustrerende: «De fleste store selskaper bruker evigheter på å faktisk få bestemt noe», sier Sofía Nogueira Sánchez. «Vi har masse ideer begge to, og vi ønsker å sette dem ut i livet raskt. Det var derfor vi bestemte vi oss for å starte for oss selv. Hvis du skal selge varer til medisinske forbrukere, må du reagere øyeblikkelig på markedsmuligheter og ta raske beslutninger. Vi er som skapt for denne dynamikken.»

Grunnleggerne åpnet det første kontoret i Oviedo i fyrstedømmet Asturias, nordvest i Spania, i 2009. I dag har selskapet ekspansive kontorer og lagringsområder i nabokommunen Morcín, og betjener både privat sektor og offentlige institusjoner i Europa, Midtøsten, Afrika og USA. Produktsortimentet har hovedvekt på medisinske forbruksvarer som sprøyter, bandasjer og artikler som brukes innen akuttmedisin og klinisk patologi. Teamet består i dag av rundt 30 personer, hvorav 65 prosent er kvinner. Seks av de sju medlemmene i ledergruppen er også kvinner. Dette er ikke tilfeldig, forteller Sofía Nogueira Sánchez: «Vi vet av egen erfaring at kvinner har det tøft i næringslivet, for ikke å snakke om når det gjelder lederstillinger. Derfor gjør selskapet vårt et poeng av å ansette folk som er helt i starten av karrieren, og særlig talentfulle unge kvinner.»

En annen suksessfaktor er å ha en pålitelig partner for transportlogistikken, og Pharmediq har jobbet med DACHSER Spain siden 2014. «Pharmediq utviklet seg veldig raskt, og i dag er de blant målkundene våre», sier Blanca de Francisco, Site Manager European Logistics, DACHSER Spain, avdeling Asturias. «Avgjørende faktorer som gjorde at vi vant Pharmediq-kontrakten, var daglige varehentinger og leveranser i Europa, sporing av sendinger i sanntid og sikkerhetsnivået som vi tilbyr kundene våre.» Pharmediq bruker først og fremst DACHSERs europeiske veitransportnettverk i distribusjonen. De store transportene fra Tyrkia er fulle lastebillass, supplert av stykkgodsforsendelser og leveranser via luft og sjø.

Import av COVID-produkter

Rask og effektiv transport av medisinske produkter har blitt enda viktigere under koronapandemien. «I 2020 gikk fokuset så å si helt over fra internasjonal eksport til behovene i hjemmemarkedet, og vi etablerte en sammenhengende importlinje for COVID-produkter», forklarer Sofía Nogueira Sánchez. I utgangspunktet var det munnbind som var mest etterspurt, men tidlig i 2021 endret det seg til å bli annet verneutstyr som kjeledresser, hansker og briller. For å møte etterspørselen ansatte selskapet flere personer og etablerte tre nye lagre som for tiden rommer mer enn 1000 paller med COVID-produkter. En mindre andel av importen kommer fra Kina, mens 80 prosent kommer fra Tyrkia. «Takket være leveringsavtaler som ble inngått i 2020, jobber vi med fabrikker der som utelukkende produserer for oss», forteller hun.

Sofía Nogueira Sánchez fremhever gang på gang hvordan det å jobbe med DACHSER passer som hånd i hanske med Pharmediqs bedriftsfilosofi: «Det siste året har det enestående samarbeidet med DACHSER vært helt avgjørende for oss fordi Asturias-teamet ledet av salgssjef Angeles Rodríguez Valcarcel forstår og oppfyller behovene våre fullt ut. I perioder jobbet vi døgnet rundt i ukevis. Å måtte organisere transporter under ekstremt tidspress – noen ganger på få timer, var ikke noe nytt for DACHSER. Teamet klarte alltid å skaffe de riktige kjøretøyene for oss på rekordtid og levere varene til spanske sykehus i løpet av én dag eller to.» Blanca de Francisco legger til: «Vi er i kontakt med Pharmediq hver dag slik at vi har total pålitelighet når det gjelder å forutse og planlegge avreisene – spesielt når det gjelder viktige mottakere som hjelpesykehuset IFEMA i Madrid.»

Pharmediq importerte mer enn 100 millioner munnbind til Spania bare i 2020, og selskapets vedvarende suksess møter anerkjennelse i den spanske handelsstanden. I oktober 2020 vant Sofía Nogueira Sánchez den regionale finalen i den prestisjetunge prisen CaixaBank Women in Business Award. Juryen la særlig vekt på hennes strategiske visjon, lederegenskaper og innovative styrke.

Kontakt Julie Sørum Communications Coordinator Nordic