Hjelper barn i Ukraina med å takle krigstraumene

Barnepsykolog Kateryna ønsker å hjelpe barn i Ukraina til å glemme krigen en stund og håndtere sine traumatiske opplevelser.

Sammen med terre des hommes jobber DACHSER for å hjelpe barn, unge og deres foreldre i Ukraina med å takle krigstraumene.

Kateryna jobber i Ukraina for å hjelpe barn til å tenke på noe annet enn krig og spre glede gjennom lek. Målet hennes er å hjelpe barna til å glemme krigen en stund og på sikt takle de traumatiske opplevelsene de har hatt. Kateryna er barnepsykolog og traumeterapeut. Bildene viser hennes arbeid med barn evakuert fra øst og sør i Ukraina – fra Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhya og Kherson. Fokus er på lek og bevegelse i gruppetimene. Hun bruker musikkinstrumenter som fløyter og trommer, samt ballonger, modelleringsvoks, balanseøvelser og hopp – alt med mål om å stabilisere barnas følelser. Terapien er noen ganger forbundet med stor risiko, fordi kampoperasjoner ofte foregår i umiddelbar nærhet. Dette er også tilfelle der Kateryna befinner seg, nemlig i byen Kryvyi Rih, hvor infrastruktur, energiforsyning, sivile fasiliteter og til og med skoler har blitt angrepet.

Hun er en del av et team på 20 terapeuter fra Ukraina, Hviterussland, Tyskland og Nederland som gir psykososial støtte til behandling av akutte traume- og stressreaksjoner utløst av krig og vold. I løpet av de siste fem månedene har teamet gitt mer enn 650 timer individuell terapi og 150 timer gruppeterapi, samt gjennomført 30 treningsøkter online og offline. Terapeutene legger stor vekt på å utveksle kunnskap lokalt for å sikre at behandlingen blir så effektiv som mulig. Etterspørselen er stor mange steder, så du beveger deg rundt. Samtidig er situasjonen i Ukraina ustabil, og behovet for behandling er i stadig endring. Terre des hommes tilpasser kontinuerlig prosjektets aktiviteter i samråd med den lokale prosjektpartneren Vostok SOS slik at hjelpen best mulig oppfyller behovet.

Humanitær hjelp under vanskelige omstendigheter

Mer enn 14,7 millioner mennesker er allerede drevet på flukt fra krigen i Ukraina. Av disse var ca. 8 millioner flyktninger i eget land. Spesielt familier opplever kriser som følge av krig, vold og flukt: De har måttet forlate hjemmene sine for å søke trygghet, og mange familier har blitt skilt fra hverandre. En av konsekvensene av krigen er at mange befinner seg i nye og utrygge omgivelser, og mennesker fra nære relasjoner forsvinner. Under disse ekstreme forholdene er det en akutt mangel på psykososial og terapeutisk hjelp, som er nødvendig for å håndtere de traumatiske opplevelsene. Sammen med terre des hommes, en internasjonal hjelpeorganisasjon for barn, har DACHSER vært involvert i Ukraina siden august 2022.

DACHSER over hele verden
Kontakt oss
Kontakt Ingrid Øie Communications Consultant Nordic
+45 36 34 77 77 ingrid.oie@dachser.com